kasblog.punt.nl
Het 'pen-experiment'
Een goede vriend vertelde mij dat hij moeite had om zich op dingen te focussen. Dat kon ik beamen, want het kwam maar al te vaak voor dat ik hem iets een tweede keer moest vertellen, omdat ik dat de eerste keer net iets te haastig had gedaan voor zijn registratievermogen. Mijn vriend besloot daarom op 'focus-training' te gaan, waar je leert je concentrentatie terug te vinden door middel van meditatie. Een bepaalde mediatietechniek hield in dat je een uur lang naar een rozijntje moest kijken. Na verloop van tijd verandert het rozijntje voor je bewustzijn in een geheel vreemd object, iets wat je nooit eerder hebt gezien.
 
Mijn vriend vertelde dit verhaal met enige schaamte, bang dat het al te belachelijk klonk. Ik kon hem echter geruststellen door uit te leggen dat dit verhaal voor een filosoof allerminst belachelijk klinkt, maar juist razend interessant! Ervaren wij de wereld om ons heen immers niet doorgaans via de concepten die wij van de dingen hebben en zien wij daarom nooit het 'ding an sich'? Is het mogelijk om het 'ding an sich' te zien? Het leek mij een interessant experiment om uit te voeren in de klas.
 
Ik ontwerp op het moment een lessenserie over de zintuigen voor het vak filosofie, dat wordt uitgevoerd in de derde klassen van het 4e Gymnasium (een nieuw en schattig schooltje in de Spaarndammerbuurt). Dit gedachte-experiment leek mij uitstekend te passen bij de les over 'zicht', om de leerling bewust te kunnen maken dat bijna alles wat we zien ingekleurd is door gedachten, vooronderstellingen. Natuurlijk kan ik ongduldige pubers moeilijk een uur lang laten mediteren. Daarom werden het drie minuten en met een pen in plaats van een rozijn. Het gaat immers vooral om het idee.
 
Bekijk het fragment uit mijn les, prachtig geschoten en gemonteerd door Joan de Ruijter, die filosofiedocent is op het 4e Gymnasium en meer leuke filmpjes heeft staan op haar site.
Jammer alleen dat je in het filmpje zo duidelijk ziet dat ik de vorige nacht niet zo lang geslapen heb.....


Zintuigen from joan on Vimeo.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl