kasblog.punt.nl
Dichter des Vaderlands
Wel, ik blijf het een geforceerd grap vinden, dat het hele Dichter des Vaderlands-gebeuren. Waar in Engeland de 'Poet Laureate' sinds de vroege Middeleeuwen door de regering wordt aangesteld om in ruil voor een vat witte port bij koningshuis-plechtigheden gedichten voor te dragen, wordt in Nederland een dichter door het volk verkozen via NRC Handelsblad en die mag dan vier keer per jaar iets schrijven over een actueel onderwerp naar keuze in ruil voor een maandelijkse bos bloemen. En die gedichten worden dan weer in het NRC gepubliceerd, waarmee de titel eigenlijk beter 'Dichter des Lux et Libertas' zou kunnen heten, of iets in die trant. Ik weet niet eens of niet-nrc-lezers van het bestaan van een vaderlandspoëet weten, laat staan of ze zich er door gerepresenteerd voelen. 
 
Onze vorige 'DDV', de naar stukgekookte kool riekende Driek van Wissen, heeft zijn ambstermein ieder geval netjes afgerond, in tegenstelling tot zijn voorganger Gerrit Komrij die het toch allemaal net iets teveel op werk vond lijken en bovendien allergisch voor bloemen is.
 
NRC heeft nu een shortlist opgesteld van vijf dichters waaruit de nieuwe Dichter des Vaderlands gekozen kan worden. Tot 27 januari kan via hun site gestemd worden. De dichters hebben allen de opdracht gekregen een gedicht over het jaar 2008 te schrijven, zodat we ze op basis daarvan kunnen beoordelen. Ik zal van elke dichter en het bijhorende gedicht mijn mening geven:
 
Van deze dichter had ik nooit gehoord. 'Zwarte Tranen' is een mooi gedicht, dat melancholie en metafysica bij elkaar brengt zoals Wislawa Szymborska dat bijvoorbeeld ook zo goed kan. Maar ik zie niet in hoe dit gedicht betrekking heeft op 2008. Het zou over elk jaar kunnen gaan. Het lijkt me dat een Dichter des Vaderlands toch specifiek moet durven zijn, of hij dat nou leuk vindt of niet. Daarme toont Erik Menkveld zich ongeschikt voor de functie.
 
Deze Friese dichter kende ik alleen van naam. 'Sneeuw' is een aansprekend gedicht, omdat het gebeurtenissen uit het nieuws van 2008 (vrouw bedolven onder sneeuw, Amerikaanse verkiezingen etc.) combineert met wat de dichter zelf in dat jaar heeft meegemaakt (hij is minder gaan drinken en heeft met zijn vrouw naakt over het strand gerend). Maar moet een Dichter des Vaderlands wel zo persoonlijk zijn? Het lijkt mij toch van niet. Daarom streep ik Bruinja ook door.
 
Joke van Leeuwen - 2008
Wel, Joke van Leeuwen ken ik in eerste instantie als kinderboekenschrijfster en -illustratrice. Op de lagere school verslond ik haar fantasierijke boeken, zoals De metro van Magnus en Duizend dingen achter deuren. Eerlijk gezegd wist ik helemaal niet dat zij ook gedichten schreef. '2008' is een gedicht met mooie zinnen, zoals 'De op hol geslagen bazen, het toevertrouwde geld dat smolt als was'. Maar als geheel is het een vermoeiend gedicht, door het gebruik van de wij-vorm en de plechtige toon. Op basis van haar kinderboeken had ik wel iets spannenders van Van Leeuwen verwacht.
 
De naam van de Palestijns-Nederlandse Nasr is er zo een die overal opduikt. Als acteur, toneelschrijver, voormalig Stadsdichter van Antwerpen en ga zo maar door. Ik heb zijn poëziebundel 27 gedichten & geen lied in de kast staan, maar zijn stijl spreekt me bepaald niet aan. In het verschrikkelijk lange 'Ik wou dat ik twee burgers was...' staan doodleuk zinnen als 'welkom in mijn krater van licht' en 'wij streven van nature naar leegte zoals een cycloop naar diept snakt', naast 'zwijgend voor een breezer gegangbangd' en 'tussen karnemelk en comazuipen: hol en bol'. Als Nasr Dichter des Vaderlands wordt emigreer ik naar de Gazastrook.
 
Hagar Peeters - Zinloos Gedicht
Genoeg gedicht over de liefde vandaag is de prachtige titel van de bundel die ik van Peeters in de kast heb staan. Ook heb ik haar een paar keer voor zien dragen op festivals. 'Zinloos Gedicht' gaat over zinloos geweld en over poëzie. Ik zie niet in hoe dat specifiek op 2008 betrekking heeft, want beide zijn immers tijdloos. Of Peeters geschikt zou zijn als Dichter des Vaderlands weet ik niet, maar aangezien haar gedicht als een manifest voor de heilzame werking van poëzie te lezen valt zal ze haar taak zeker serieus nemen. En omdat van de vijf voorgeselecteerde dichters haar stijl en toon mij simpelweg het meest aanspreken (speels, peizend, ademend, levend) stem ik - al vind ik het hele DDV-gelul dus grote onzin - met volle overtuiging op Hagar Peeters!

Reacties

roel op 24-01-2009 17:13
een gedicht over 2008, dat is toch ook belachelijk
op 02-02-2009 14:47
Het is Ramsey Nasr geworden. En hoe! Wat nu? Ga je nog reageren? Of emigreren?
Iets anders: heb je de film Waltz with Bashir al gezien? Zo niet, dan alsnog doen!
Liefs,
Vera
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl