kasblog.punt.nl
Hoe Joods ben ik?
Vorige week ben ik begonnen met mijn baan als docent levensbeschouwing, ook wel 'Levo' genoemd. De leerlingen wilden graag meer over mij weten en ik vertelde dat ik filosofie heb gestudeerd. 'Filosofie en levensbeschouwing zijn twee verschillende vakken hier op school,' vertelde ik de klas. 'Wie weet het verschil tussen die twee?' Een sproeterig jongetje stak zijn vinger op. 'Meneer meneer, ik weet het. Levensbeschouwing gaat over godsdiensten en filosofie is meer met gedichten.' Hij kreeg een stomp in zijn zij. 'Echt sukkel die je bent! Dat is poëzie', zei de buurjongen. 'Als jij het zo goed weet, waarom stak je je vinger dan niet op?' vermaande ik met een afgekeurde auditie tot stemverheffing. Op het bord had ik mijn naam geschreven. De kinderen hadden - (hopelijk waarheidsgetrouwe) naambordjes gemaakt die langzaam in vliegtuigen veranderden.
 
Aan het eind van de les kwam een meisje naar me toe. 'Meneer, mag ik u iets vragen?' zei ze weifelend. 'Schiet maar raak', glimlachte ik terwijl ik mijn naam uitveegde. 'Bent u Joods?' Een stilte volgde waarin ik aan mijn baard plukte. 'Ja, ik ben inderdaad Joods. Waarom dacht je dat?' 'Ja, dat zie je gewoon,' zei het meisje terwijl ze haar hoofddoek recht trok.
 
Het meisje dat naast haar was komen staan vroeg bozig hoe het nou kon dat ik Joods was, terwijl ik net nog had gezegd niet gelovig te zijn. Ik keek op de klok. Het was tien over negen en ik zou nog vijf klassen les moeten gaan geven. Daarna nog twee uur surveilleren over een naklas voor kinderen met strafwerk. En morgen weer een dag. In een vorig leven draaide ik me nog eens om onder mijn zelfbevlekte beddengoed, dromend over een ontbijt van bier en pizza, filosofie en poëzie.
 
Over drie weken zullen alle eerste klassen op excursie gaan naar Amsterdam. Ik moet er zorg voor dragen dat deze provinciaaltjes niet onder een tram terecht komen of gerold worden. We zouden het Joods Historisch Museum en de Portugees-Israëlietische Synagoge gaan bezoeken. De Rooms-Katholieke school heeft deze excursie echter georganiseerd in de week van Pesach en de synagoge is dan dicht. Daarom gaan we naar Artis. Joodse dieren kijken.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl