kasblog.punt.nl
Brüno bakt ze bruiner
Gisteravond naar de film Brüno in Kriterion geweest. Goed dat ik niet een dag later gegaan was, want er werd een premièrefeest in de bioscoop aangekondigd waarvoor je zo gay mogelijk gekleed zou moeten zijn. Zou echt iets voor mij zijn om daar onwetend naartoe te komen en dan voor lul te staan in mijn hetero-outfit (whatever that may be). Maar gelukkig was ik er dus op de juiste avond en zat ik veilig tussen het 'gewone volk'.

De Oostenrijkse relnicht Brüno is een personage van Sacha Baron Cohen, ook verantwoordelijk voor 'white nigger' Ali G en Kazachstaan Borat. De Israëlisch-Britse Cohen studeerde geschiedenis in Cambridge en is getrouwd met actrice Isla Fisher. Voor de rest is nauwelijks iets over 'de echte' Cohen bekend. Als hij geïnterviewd wordt is het altijd als een van zijn drie typetjes. Als je die drie figuren naast elkaar zet is het bijna onvoorstelbaar dat ze door dezelfde man gespeeld worden, zo erg verschillen ze van uiterlijk. Alledrie maakten ze hun debuut in de televisieserie Da Ali G Show van de BBC uit
2000. In deze serie interviewde Cohen als Ali G bekende mensen die niet doorhadden dat ze met een typetje te maken hadden en bracht ze in verwarring door de domste vragen te stellen. Borat en Brüno hadden beide een eigen item in de show, waarbij ze elk op hun eigen manier hetzelfde deden. Inmiddels is van alledrie een film gemaakt. Die van Ali G verschilt van de televisieserie, omdat hier het hele verhaal 'gescript' is en er dus geen mensen voor de gek worden gehouden. De films van Borat en Brüno combineren echter een fictief verhaal met 'real life situations' in de traditie van de televisieserie. Beide films hebben Cohen al een hele rits rechtzaken aan zijn broek opgeleverd van mensen die zich belazerd voelen, hij heeft ze tot nu toe allemaal gewonnen.

Brüno's item in Da Ali G Show heette Funkyzeit mit Brüno, waarin hij als modereporter mede-nichten in de haute couture de domste uitspraken ontlokte, maar evenvaak homofobe reacties op zijn verschijning in de typische 'mannenwereld' vastlegde. Cohen kent totaal geen angst en schaamte als hij in zijn personages kruipt, dat is wel duidelijk. Brüno is nog gedurfder dan Borat, omdat hij zich nu niet achter zogenaamde cultuurverschillen tussen de Westerse wereld en een zogenaamd 'achterlijk land' kan verschuilen. En ook omdat Borat toch altijd iets aandoenlijks naïefs heeft, ondanks de verschrikkelijke (antisemitsche, seksistische) uitspraken die hij doet een sympathiek personage blijft. Brüno is een egomaniak, totaal niet sympathiek. Dat laat ook meteen het knelpunt zien van zijn film. De sketches en situaties zijn hilarisch, maar kan het karakter ook anderhalf uur een verhaal draaiende houden? Borat kon dat, want je leefde met hem mee. Met Brüno leef je helemaal niet mee. Daardoor is zijn film als geheel veel minder overtuigend, al zijn de hoogtepunten talrijk.

Ook lijken veel meer scènes gescript te zijn dan in de film van Borat. Natuurlijk wordt het voor Cohen steeds lastiger om mensen voor de gek te kunnen houden, zijn personages worden immers steeds bekender. Om deze reden heeft hij dan ook gezegd na deze film zijn drie types niet meer te gaan spelen, hij zal er nieuwe moeten bedenken. Aan de reacties van mensen valt heel duidelijk af te zien of ze op de hoogte zijn van de 'grap' of niet, evenals aan het gebruik van de camera. De situaties waarin mensen wel echt voor de gek worden gehouden, roepen echter weer veel heerlijke plaatsvervangende schaamte op. Soms gaat het zelfs voor mijn smaak te ver (en dat wil toch wel wat zeggen), zoals wanneer hij oud-presidentskandidaat Ron Paul probeert te verleiden. Die arme man weet niet waar hij het zoeken moet en ik evenmin. Cohen is toch het sterkst wanneer het engagement duidelijk is, wanneer hij met zijn schaamteloosheid de politieke incorrectheid uit de mens weet te ontlokken. Dan is Cohen niet langer de shockerendste op het beeldscherm. Nee, dat zijn dan de mensen die géén rol spelen, die bedoeld of onbedoeld hun ware gezicht laten zien. In deze film was het shockerendste hoogtepunt, althans voor mij, de moeders die bij
Brüno auditie doen om van hun baby een ster te maken en daar letterlijk alles voor over hebben. Je krijgt kramp in je kaken van het lachen, maar een gore smaak in je mond van het geestelijk bankroet dat hier getoond wordt. Ga maar naar de bioscoop om te zien waar ik het over heb. Maar als u vanavond naar Kriterion gaat, vergeet dan niet u gay te kleden. 
 
Hier twee fragmenten van Funkyzeit mit Brüno uit Da Ali G Show:

Reacties

op 10-07-2009 13:59
Mooi! Maar nu komt je tekst in eens veel te breed op het scherm, zodat ik steeds heen en weer moet skrollen. Heb je iets veranderd?
Liefs,
Vera
moeder op 12-07-2009 18:49
Bij ons komt alles helemaal goed ingedeeld, duidelijk en leesbaar!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl