kasblog.punt.nl
In de sauna #1
Na de proefles had Ames mij rondgeleid door de sportschool. Hij liet zien hoe de kluisjes in de kleedkamer werkten. Eerst een vier-cijferige code intoetsen, dan hekje en dan moest de knop groen oplichten en kon je hem omdraaien. Links achter de kleedkamer waren de douches en daarachter was een ruimte met sauna en Turks bad. 'De sauna is goed tegen de spierpijn' zei Ames. 'Vijf tot acht minuten lekker zweten, dan even een ijskoude douche en dan nog een keer de sauna in en dan weer een douche, enzovoorts. Op die manier krijg je nergens last van.' 'Ik hou niet zo van sauna's', zei ik verontschuldigend, 'het is er altijd zo warm. En die douches zijn zo koud'. 'Daar heb je een punt,' lachte Ames. 'Ik hou ook niet zo van sauna's, maar om een andere reden. Ik ben een beetje klaustromanisch.'
 
Een andere reden dat ik de sauna liever niet bezoek, is dat je er slippers moet dragen. En ik haat slippers, vind het rotdingen. Krijg er altijd kramp in mijn tenen van. Maar op zekere dag besloot ik het er toch maar op te gaan wagen. Want inderdaad kreeg ik verschrikkelijke spierpijnen van het sporten. Niet direct erna, maar meestal een of twee dagen later. Daarnaast ben uiteindelijk toch een echte Hollander. Ik wil gebruik maken van alles wat bij de prijs is inbegrepen. Daarom leende ik slippers van een vriend. Natuurlijk had ik ze ook kunnen kopen, maar ik blijf uiteindelijk toch een echte Hollander.
 
De slippers vielen alleszins mee. Eigenlijk zaten ze best comfortabel. De handdoek die ik om mijn middel hield beviel minder goed. Eigenlijk was dat ding veel te klein, er viel niet eens goede knoop van te maken. Nou ja, ik hield het maar met mijn hand vast. In de sauna zaten twee kale mannen met hangende buiken en borsten. Hun overtollige vetkwabben - in tegenstelling tot hun hoofden zwaar behaard - kookten haast van het zweet. Ze waren een jaar of zestig. De ene zat aan de linkerkant van de cabine op de laagste trede en de andere aan de rechterkant op de hoogste. Ik zag geen andere mogelijkheid dan precies tussen hen in te gaan zitten. Ze leken mijn aanwezigheid niet op te merken; waren diep in gesprek. Ik voelde het zweet van me afglijden. Het was inderdaad verdomde warm hier. En ik kon niets anders doen dan naar het gesprek van de mannen te luisteren.
 
Man 1: 'Moet ik godverdomme vanavond alwéér barbecueën!'
Man 2: 'Het houdt ook nooit op hè.'
Man 1: 'Nee, want dinsdag ook alweer en verleden week ook al.'
Man 2: 'Ja, het is het weer weer hè.'
Man 1: 'Ah, het is best lekker natuurlijk. Maar die drank gaat in je maag zitten. Als een soort klomp.'
Man 2: 'Het eerste wat ik dan de volgende dag doe is lekker sporten.'
Man 1: 'Je kan niet anders om die klomp kwijt te raken. Je moet hem uitzweten.'
Man 2: 'Je kán gewoon godverdomme niet anders, gabber.'
Man 1: 'Is het nog steeds rum voor jou?'
Man 2: 'Ja godverdomme, die bruine rum vind ik dus helemaal goed.'
Man 1: 'Maar jij drinkt het met cola hè?'
Man 2: 'Ja, liters coca cola gaan er dan doorheen. Maar ik drink alles hoor. Behalve jenever.'
Man 1: 'Ah, lekker keteltje op z'n tijd gaat er bij mij ook wel in hoor.'
Man 2: 'Maar jij drinkt het met cola hè?'
Man 1: 'Ja, liters cola en kilo's ijs.'
Man 2: 'Nou, ik ga even onder de koude douche. Kan ik daarna weer lekker zweten.'
 
Er was maar één koude douche, dus ik moest nu wachten tot 'man 1' weer terug was en tot die tijd zat ik hier nu alleen met 'man 2'. Voordat ik had kunnen besluiten of ik met hem een praatje moest beginnen of niet, liep 'man 1' alweer de cabine binnen. Ik ging ervandoor en de twee mannen begroetten mij in mompelend koor.
 
God, wat was die handdoek vervelend zeg. Met mijn linkerhand hield ik hem stevig vast, terwijl ik met mijn rechterhand de code van mijn kluisje intoetste. Maar de knop gaf geen groen, maar rood licht. Nog een keer proberen dan, de vier cijfers en het hekje. Weer ging er een rood lampje aan. Wel, dit was toch echt vervelend! Nog een keer proberen, maar nu ging het rode licht zelfs neurotisch knipperen en hoorde ik daarna een fataal klinkend klik-geluid. Wat moest ik nu doen? Het enige wat ik kon bedenken was wachten tot er iemand naar binnen zou lopen, om mij te kunnen helpen. Even later kwam er gelukkig een keurig uitziend heertje binnen. 'Sorry, weet u misschien wat je moet doen als je kluisje zichzelf vergrendeld heeft?' vroeg ik, terwijl ik de paniek in mijn stem probeerde te onderdrukken. 'Dat moet je denk ik bij de receptie vragen' zei de meneer vriendelijk. Gezamelijk staarden we naar de handdoek die ik onhandig strak om mijn middel probeerde te houden. 'Ik vraag het anders wel even voor je' zei de meneer. 'Duizendmaal dank!' riep ik hem verrukt na.
 
'Dat gebeurt wel vaker' zei Ames geruststellend. 'Het komt waarschijnlijk omdat je de code te snel hebt ingetoetst.' Hij toetste een universele code voor medewerkers in, draaide de knop om en trok het deurtje open. 'Heel erg bedankt' zei ik ietwat beschaamd. 'Geen enkel probleem' lachte Ames en hij verliet de kleedkamer. Ik wilde mijn spullen uit mijn kluisje halen, maar wat was dat nou weer? Een hawai shirt? Dit waren mijn spullen helemaal niet! Ik wilde het kluisje dicht doen, voordat iemand mij kon zien. Maar opeens kreeg ik een ongelooflijke kramp in de kleine teen van mijn linkervoet. Ik probeerde mijn evenwicht te behouden, maar stak met mijn linkerhand in het openstaande kluisje en greep in een portemonnee. Op dat moment zakte mijn handdoek af. 'Wel, godverdomme! Gloeiende gloeiende! Houdt de gore dief!' hoorde ik man 2 roepen, die op me af kwam gerend met een heen en weer zwiepende buik bedekt met vers uitgezweten cola-rum-klompen. En ik kon geen kant op. Nee, een sauna-mens ben ik gewoon niet zo.
 
-To be continued...- 
 

Reacties

op 30-07-2009 00:34
Hey Kas, ik lees jouw sportschoolbeslommeringen vanuit Lisboa en moet wel een beetje lachen. Vanuit jouw perspectief wordt deze plek een soort bestraffingskamp vol verscholen vernederingen, intriges en doodlopende stegen. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar je begrijpt hopelijk dat dit voornamelijk in jouw hoofd gebeurt en niet bij die anderen. Behalve t kluisje dan, maar dat is mij ook al eens overkomen. Aan de andere kant belooft deze plek wel ´fit forever´ te worden. Dat lijkt me niet niets. Even volhouden dus, dan hoef je er daarna nooit meer heen.
 
X Anne.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl