kasblog.punt.nl
Jackson's ware gezicht
Hoe zou Jackson's gezicht er op vijftigjarige leeftijd uit hebben gezien als hij nooit aan zichzelf had laten sleutelen?
 
Duitse wetenschappers hebben dit onderzocht en kwamen tot het volgende resultaat:
 
 
Interessante vraag is vervolgens of hij net zo'n groot superster was geworden als hij tot zo'n gezellige neger had kunnen opgroeien. Ik betwijfel het. Jackson's populariteit school natuurlijk grotendeels in de fascinatie en vervreemding die zijn verschijning opriep. Hij was wit en zwart, man en vrouw, volwassen en kind, mens en 'ding' tegelijk, en daardoor was hij eigenlijk niets. Maar kon hij ook van iedereen zijn.
 
De avond van het memorial had ik mijn televisie uitstaan, want ik had niet zo'n zin in Amerikaans spektakel van valse sentimenten. De man die het grootste deel van zijn leven belachelijk gemaakt en beschimpt werd zou nu op handen moeten worden gedragen? Ik kan me er niet gemakkelijk bij voelen. Daarnaast fronste ik mijn wenkbrauwen toen ik zag welke artiesten allemaal aan die plechtigheid mee zouden werken. Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey... Artiesten met verschillende huidskleuren, maar allemaal afkomstig uit de 'zwarte hoek' van de popmuziek. Terwijl Jackson toch juist zijn leven lang geprobeerd heeft zich uit die hoek te ontworstelen en 'universeel' te zijn. 
 
Ik had toch wel een aantal andere 'androgyne' popartiesten verwacht, zoals Bowie, Madonna en Prince (de laatste twee nota bene Jackson's grootste rivalen in de jaren tachtig). Deze artiesten overstegen in hun muziek en uiterlijk ook de grenzen die de mens zo graag voor zichzelf oplegt. Verschil is natuurlijk dat zij slimme provocatieve conceptualisten waren, de typische producten van het postmoderne tijdperk. Jackson was het product van zijn eigen jeugdtrauma's en volslagen naïef in de wijze waarop hij zichzelf vormgaf. Er school geen idee achter Michael Jackson. Hij probeerde een mens te zijn, maar walgde van wie hij eigenlijk was. De gezellige neger van de foto was waarschijnlijk Jackson's grootste schrikbeeld, daarachter kon immers maar al te makkelijk een obsessieve zakenman schuilen die zijn kinderen bont en blauw sloeg.
 
Zoals uit mijn gedicht van de dag na zijn overlijden mag blijken, denk ik dat 'de wereld' gewoon niet overweg kon met Jackson's naïviteit. Natuurlijk is een volwassen man die graag naakt met kinderen in een bed ligt automatisch een pedofiel en iemand met een aapje als vriend zwakzinnig. Wij kunnen niet overweg met het idee dat zo iemand gewoon 'anders' zou zijn en proberen hem met stigmatisaties voor ons weer enigszins 'begrijpelijk' te maken, er grip op te krijgen. De filosoof Foucault gaf aan dat de moderne westerse wereld gedefinieerd wordt door de tegenstellingen die wij bedenken (gezond - ongezond, onschuldig - crimineel, etc.), indelingen die uiteindelijk slechts gebaseerd zijn op wat de meeste mensen 'normaal' achten. Het op handen dragen van Jackson als 'grootste entertainer aller tijden' is net zo'n stuiptrekking van angstige normalisatie als hem afdoen als 'de grootste engerd aller tijden'. Het doet beide geen recht aan het mysterie, het ongrijpbare, het ambigue.
 
Ik heb dus nogal dubbele gevoelens over het hosanna dat nu unaniem over Jackson wordt uitgezongen. Over de doden niets dan goeds, want alles moet immers óf goed óf slecht zijn. Wel ben ik blij dat zijn muziek weer in de belangstelling staat. Vooral zijn platen met The Jackson 5 en de legendarische solo-albums Off The Wall en Thriller zijn onovertroffen in de moderne muziek. Voor mij staat Jackson's vroege werk - en vooral de zorgeloosheid die er uitspreekt - ook helemaal los van de hele 'freakshow' die om hem heen is komen hangen. Ook als zijn gezicht nooit een doktersmes had ontmoet zouden de hits ontelbaar zijn geweest. Maar een 'superster' was hij dan waarschijnlijk nooit geworden.

Reacties

keez op 10-07-2009 02:01
een ware traktatie, zo'n mooi stuk na een avondroken! er is en wordt zoveel over gezegd, geschreven, gedaan... en toch kom je als geen ander tot de kern. respect.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl