kasblog.punt.nl
Gestopt met roken #1
Stukkie schrijven op mijn blog? Sigaretje erbij. Muziekje luisteren? Sigaretje erbij. Kopje koffie? Niet zonder peuk natuurlijk. Uit de sportschool komen lopen? Niets heerlijkers dan een shaggie rollen en hem in de hens steken. 
 
Op een zekere dag in mijn dertiende levensjaar besloot ik een roker te worden. Ik kocht een pakje Marlboro, het merk waar volgens mij iedereen mee begint. Dit was natuurlijk in een tijdperk ver voor de age-coins en dergelijke, ik haalde het pakje gewoon uit zo'n apparaat aan de muur van een winkel. Je hoort altijd dat de eerste paar peuken zeer smerig smaken, maar mij bevielen ze eigenlijk meteen prima. Dertien jaar lang ben ik blijven roken, dag in dag uit, in voor en tegenspoed en meer van dat gelul, tot vijf dagen geleden. Waarom gestopt? Ach, ik zag mezelf niet eeuwig doorgaan. Het schijnt ook ongezond te zijn enzo. Mijn huisgenote annex geliefde annex favoriete rookgenoot stopte op dezelfde dag. Zo zouden we het elkaar wat makkelijker kunnen maken. Hoe zagen de afgelopen dagen er voor ons uit?
 
Dag 1: Verwarring alom. Steeds wil ik een shaggie draaien en bedenk me dan dat dat niet kan. Maar het zit zo in m'n systeem. Visueel ook. Normaal staat ons huis vol asbakken en aanstekers, maar die zijn nu allemaal in een donker hoekje van de keuken verstopt. Nu liggen overal stapeltjes mandarijnen-schillen, want je moet toch iets. Maar ze lijken zo op asbakken en aanstekers. Zit m'n vriendin nu stiekem te roken? O nee, het is de stoom die van haar kruidenthee afkomt. Hè, ik krijg koppijn van al deze optische illusies! En ik lust wel een sigaretje.
 
Dag 2: Opstaan, douchen, kopje koffie zetten. Heerlijk. Muziekje op, sigaretje erbij natuurlijk. Maar wat? O nee, ik rook niet meer. Maar hoe moet ik dan in godsnaam wakker worden? Jezus, ik weet niet wat ik moet doen. Ik ga maar als een halfgare mongool door m'n kamer dansen, de piemel zwiepend door mijn ochtendjas.
 
Dag 3: Ik ben stoned. Stoned van het niet-roken. Mijn hoofd is op zoek naar de kick van de nicotine, nu zit hij verstopt. Mijn zintuigen zijn vertroebeld door een vreemd grijs waas. Wil ik zo wel leven? Is dit nu echt zoveel beter dan longkanker? Ik ga maar naar de sportschool. Geen gek idee, want de shotjes endorfine doorbreken het waas doeltreffend. Bovendien zal dit niet slecht zijn voor de drie zakken drop, twee pakken gevulde speculaas, zes gebakken eieren en emmer chocoladeijs die ik gisternacht in de keuken verorberd heb. In de kleedkamer kom ik Ames tegen. Hij vertelt me dat hij ook net gestopt met roken is, maar nu is hij verslaafd aan lollies. Ik vind dit vreemde uitspraken voor een sportschool-trainer. Op weg naar huis achtervolg ik een meisje dat op de fiets aan het roken is. Heerlijk om in haar rookwalm te mogen fietsen. Ik achtervolg haar helemaal naar Osdorp. Dan keer ik maar weer om. Onderweg koop ik een zak winterpenen, want lollies vind ik vies.
 
Dag 4: Mijn vriendin is ziek, ze heeft koorts. 'Jij moet voor me zorgen' zegt ze. 'Want ik ben nu het zieligst.' Ik heb vandaag al twintig winterpenen gegeten en begin er een beetje oranje uit te zien. 'Jij bent helemaal niet zielig! Het is juist wel lekker makkelijk om nu koorts te hebben. Dan heb je toch al minder behoefte om te roken, dan kan je je helemaal overgeven aan het ontgiftingsproces en hoef je die hele lijdensweg niet zo bewust mee te maken. Ik zou willen dat ik nu koorts had!' Deuren slaan en glaswerk breekt. Daarna sluiten we elkaar in de armen. En moeten huilen omdat de zon zo mooi de kamer in schijnt. Alles is zo godvergeten ontroerend als je niet meer rookt! Ik zou wel nooit meer kunnen stoppen met huilen.
 
Dag 5: De eerste keer dat de koffie mij goed smaakt zonder sigaret erbij. Eindelijk heb ik aandacht voor de koffie an sich, in plaats van de koffie als onderdeel van een rookritueel. Ook de muziek klinkt goed zonder nicotine erbij. Wat een sereniteit, wat een innerlijke rust! Ik moet wel zeggen dat ik het mijzelf makkelijk heb gemaakt door deze dagen geen sociale verplichtingen te hebben. Hoe moet dat nou zodirect als ik met iemand wat ga drinken? Kan ik beter nooit meer de deur uitgaan? Alleen nog maar omgaan met mensen die niet roken? Of moet ik ervoor zorgen dat ik gewoon altijd een zak wortels op zak heb? Jezusmina, op deze manier ga ik natuurlijk wel teringgoed zien!
 
- To be continued... -   
 

Reacties

Anna op 25-10-2009 12:34
Succes knappe buum! Volgende keer knabbel ik graag een worteltje mee ;-)
Laura op 25-10-2009 15:14
Beter een peen in de hand, dan 10 peuken in de lucht.
 
Het siert je.
keez op 25-10-2009 18:43
hou je haaks kas! 
Jaap op 26-10-2009 00:09
Kas, het gaat je goed, ik ben werkelijk trots op je! Uit solidariteit, en omdat ik dat toch al besloten had, stop ik ook, over vijf dagen, als ik de nachtdienst weer uit ben.
Hou je taai, ik geloof in je. Sterkte!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl