kasblog.punt.nl
Gestopt met roken #2
Dag 5 (vervolg): Zo, ik heb het nu de wereld in verzonden. Meteen volgen ondersteunende reacties via alle denkbare media, van zowel vrienden als vijanden. Was dit wel verstandig? Op mijn blog een beetje mijn persoonlijke lijdensweg bij gaan zitten houden? Zodirect mislukt deze stop-poging jammerlijk in een moment van desperate zwakte, het zou niet de eerste keer zijn. En dan zou iedereen nu getuige zijn van mijn falen. Of ik moet blijven doen alsof ik niet meer rook en een dubbelleven gaan leiden. Maar nee, mijn blog was juist bedoeld als extra steuntje in de rug. Ik ben nu eenmaal een creatieve lul. Door mijn leventje om te zetten in iets semi-literairs wordt het echter voor mij, heb ik er meer grip op. De drijvende kracht is dat ik mijn columneske ego wil imiteren, in de ijdele hoop ooit met hem samen te kunnen vallen, in de ijdelste hoop der ijdele hopen ooit een beetje authentiek te kunnen zijn. Nooit meer roken dus. Een hoop gelul in de ruimte als je het zo bekijkt, maar als het voor mij zo werkt waarom dan niet? Een frikadel is toch immers ook niet veel meer dan een worst gevuld met schijt? God, wat zou ik nu trek hebben in een sigaret! Zonder nicotine krijg ik m'n gedachten vast nooit meer op een rijtje.
 
Dag 6: Voor de vierde dag achtereen ga ik naar de sportschool. Ik merk dat ik steeds minder snel buiten adem raak. In de sauna merk ik dat mijn zweet anders ruikt, minder scherp. Op de wc zie ik dat mijn drol lichtbruin is in plaats van zwart en de vorm van een vraagteken aanneemt. Mijn vriendin begint steeds gezonder te koken. Vanavond eten we spruitjes. Heb ik nooit lekker gevonden, maar nu wel. God, wie ben ik eigenlijk? Alcohol hoef ik ook al niet meer. Smaakt me toch niet zonder peuk. Ik drink wel een glaasje wortelsap. God, wie ben ik eigenlijk? Enorme spierpijn in mijn ledematen van al dat sporten. Terwijl ik in slaap zak beginnen naakte engelen prachtig trompet te spelen. Ik doe een oog open en kijk naar de klok. De afgelopen dagen ben ik vóór tien uur in slaap gesukkeld. God, wie ben ik eigenlijk? Ik was altijd zo'n kettingrokende nachtbraker, zo'n smerige patatvretende alcoholist die van sport op de televisie al doodvermoeid raakte. Maar wat heeft het nou godverdomme voor zin wakker te blijven zonder sigaret?
 
Dag 7: Vanavond moet ik mijn filosofiecursus in Dordrecht geven. Ik hoef niet veel voor te bereiden, want ik heb hetzelfde onderwerp twee weken terug voor mijn groep in Rotterdam ook al verzorgd. Spinoza staat op het programma, een lastig denker. Ik ben gestopt met roken op een moment dat ik een aantal dagen achter elkaar niet zoveel te doen had. Dat was een weloverwogen keuze; ik kon in stilte lijden tussen de vier muren van mijn kamer. Ook zag ik geen andere mensen dan mijn geliefde annex rookstop-partner-door-dik-en-dun, wij konden elkaar wel door deze achtbaan van emoties, frustraties en gekte heen loodsen. In de boze buitenwereld rookt iedereen, zo lijkt dat althans vandaag. Wachten op de trein, hoe de fuck doe je dat zonder te paffen bij zo'n vieze paal? Zoals gebruikelijk ben ik drie kwartier te vroeg op de locatie, om alvast de beamer goed te zetten en wat laatste dingen aan te passen. En natuurlijk voor de deur een paar sigaretten te roken, terwijl ik mijn cursisten met vergeelde hand begroet. Heb ik voor mijn dertiende weleens een spreekbeurt gehouden? Ik kan het me niet herinneren. Het toespreken van groepen mensen is zo ongeveer vanaf die leeftijd een tweede natuur van me geworden - als docent, columnist, dichter en speecher op bruiloften en begrafenissen - maar wel een natuur waar altijd een shot nicotine aan vooraf ging, zo realiseer ik mij opeens. Nu zal ik het zonder moeten doen. Ik hoop niet dat deze natuur afsterft, als een omgekeerde bosbrand. Het zou toch een droevig gemis voor de mensheid zijn!
 
Dag 8 (vandaag): Voor het eerst sinds ik gestopt ben niet meer gedacht aan roken. Tot ik eraan dacht dat ik er weer iets over moest schrijven op mijn blog. Waar heb ik wel aan gedacht? Het koningshuis, de snaartheorie, zilvermeeuwen... Al met al, de gebruikelijke rotzooi.
 
- To be continued... -  

Reacties

r to the o to the e to the l op 30-10-2009 09:16
OH KASPER WAT SPANNEND! had ik het maar opgeschreven toen ik ging stoppen met roken, dat is natuurlijk goud waard
op 30-10-2009 14:25
Houd vol! Het gaat geweldig.
 
 
 
 
 
 
 
 
Door: Vera
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl