kasblog.punt.nl
Kasmix 2013

Beste mensen, het kerstgebeuren staat voor de deur en u weet wat dat betekent: het is weer tijd voor een nieuwe Kasmix. Mocht u dat nou helemaal niks zeggen, zo heet de dubbelcompilatie die ik aan het eind van elk kalenderjaar in elkaar draai, met daarop mijn favoriete muziekjes van de afgelopen twaalf maanden in een fijne volgorde bij elkaar gebracht. Deze editie heeft voor aardig wat slapeloze nachten gezorgd, want 2013 was toch wel een behoorlijk rijk muziekjaar te noemen. Het killen van darlings is nog nooit zo frustrerend geweest en even heb ik zelfs overwogen er bij hoge uitzondering een driedubbelaar van te maken. Toch ben ik blij dat ik niet aan die verleiding heb toegegeven, want als je eenmaal aan zulke zelfopgelegde beperkingen begint te morrelen, dan raakt het einde zoek. En gelukkig kan ik zeggen dat ik meer dan tevreden ben met het uiteindelijke resultaat. Wellicht wat minder obscuriteiten dan u van mij gewend bent, maar dit was dan ook een jaar van Grote Namen en zolang die namen hun grootsheid blijven bewijzen, is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Hopelijk blijft er evengoed genoeg onbekend schoons voor u te ontdekken, want daar is Kasmix toch ook voor bedoeld. Als het goed is ziet u meteen welke twee Helden ik op mijn hoesje samenbreng en begrijpt u dan ook dat ik daarmee zowel De Dood als Het Leven wil eren. Niet niets dus. Click slowly and download. 

 

 

Mocht u alvast een blik willen werpen op de tracklist, dat kan hier:

En ten slotte is er dan nog de onvermijdelijke albumlijst. U wordt dezer dagen natuurlijk helemaal murw geslagen met dat soort lijstjes, en toch kan ik het niet laten mijn steentje in die oceaan te werpen.

Hier mijn Top 13 favoriete langspelers van 2013:

13. Atoms For Peace - Amok (Radiohead-frontman gaat vreemd met andere muzikanten en dat resulteert in een broeierige bipolaire electroplaat. Zo klinkt dus de midlifecrisis van een genie.)

12. Julia Holter - Loud City Song (Amper een jaar na haar vorige prachtwerk, laat deze nachtegaal opnieuw de grenzen tussen klassiek, avantgarde, droom- en kamerpop vervagen. Wonderlijk oeuvre bouwt deze dame.) 

11. Golden Suits - Golden Suits (Debuutplaat van het soloproject van het medebandlid van het zijproject van de multi-instrumentalist van de band die met hun laatste plaat in mijn lijst van vorig jaar op nummer twee terecht kwam. U mag de vorige zin direct weer vergeten, want geen enkele voorkennis is nodig om te kunnen genieten van deze troostrijke herfstpop met wrangzoete prachtzang.)  

10. Smith Westerns - Soft Will (Dit sympathieke bandje klinkt minder glammy en meer poppy dan op hun vorige plaat, met onweerstaanbare melodieën om de ondraaglijke lichtheid van het bestaan te vieren. Fijne autoplaat bovendien, zeg ik als gedoemde bijrijder.)

09. Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities (Sowieso de hoes van het jaar. En die past perfect bij de muziek, want deze plaat is als een prentenboek om lange zondagmiddagen doorheen te dwalen. Toch werkt het ook perfect als werkmuziek voor de maandagochtend en dat komt omdat dit niet zomaar een expeditie door een landschap van toverklanken is, maar op de eerste plaats een verzameling verslavende popliedjes.)

08. Mikal Cronin - MCII (Beach Boys meets Nirvana, maar dan anders. Onbeschaamd melodieuze garagerockpowerpop, die soms een klein stukje lekker uit de bocht vliegt, om altijd weer op exact de juiste noot te eindigen.) 

07. Alela Diane - About Farewell (Echtscheidingsplaten, je kan me er midden op de dag voor wakker maken. Ik had al een zeer groot zwak voor Diane's pastorale folk en weemoedige stem, maar in combinatie met de pijnlijk-eerlijke teksten weet ze nog dieper dan voorheen in de ziel te snijden. Ook een aanrader voor niet-voyeuristen.) 

06. David Bowie - The Next Day (De kameleon van de popmuziek keert na een lange periode van afzondering terug met een plaat waarop hij voor het eerst al zijn kleuren tegelijk tentoonspreidt. Het zorgt voor een schizofreen geheel dat afwisselend vederlicht en benauwend, jolig en mistroostig, aanstekelijk en bevreemdend klinkt. En die stem blijft bovenaards. Fascinerende appendix aan een ongelooflijk oeuvre.)   

05. Of Montreal - Lousy With Sylvianbriar (Kevin Barnes is ook een kameleon, maar dan een met een hoop kleuren die mij niet kunnen bekoren. De hysterische funk van zijn laatste paar platen vond ik verschrikkelijk, maar hier keert hij gelukkig terug naar de geniale popmelodieën en sarcastische teksten van zijn beste werken. Sterker nog, dit is wellicht zijn beste werk. En van die heerlijk hooghartige stem kan ik maar geen genoeg krijgen.)   

04. Bill Callahan - Dream River (Op zijn vijftiende studioalbum klinkt deze voormalige brombeer zowaar tot over zijn oren verliefd. Dat hij zonder in cliché's of ironie te vervallen, romantisch en soms zelfs sensueel uit de hoek durft te komen, bewijst wel de grootsheid van zijn dichterschap. Zoals altijd valt er ook genoeg te lachen, maar het is nooit een weglachen. En in een zee van kalmte gebeurt er muzikaal een hoop, want traditionele klanken volgen eigenzinnige paden rond die zalige stem.)     

03. Arcade Fire - Reflektor (Dat ook ik bevattelijk ben voor hysterie, bleek wel uit deze column. Het zou dan ook begrijpelijk zijn als ik het op zeker moment helemaal met deze band gehad had, maar ik blijf hun muziek adembenemend vinden. Dit dubbelalbum speelt met een veelheid aan stijlen en filtert vijftig jaar popgeschiedenis door een sound die zowel orkestraal als elektronisch, zowel emotioneel als artificieel te noemen is. Dat het geheel geen moment onder zijn eigen gewicht bezwijkt, komt omdat de band de 'swing' heeft teruggevonden die ze na haar debuut was kwijtgeraakt.)  

02. Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze (Zijn vorige plaat was mijn nummer twee van twee jaar terug, maar het vervolg op die droomdruilerige liedjesplaat is misschien nog wel beter. Het brengt een sfeer van gelukzalige eenzaamheid, waarin de tijd je constant voor de gek houdt. Hoe korter een liedje lijkt te duren, des te langer blijkt het te zijn. Kurt hypnotiseert je met zijn lome stem, magische gitaarspel en alle bijzondere geluiden eromheen. Navelstaren heeft nog nooit zo urgent geklonken.)  

01. Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away (Cave is zo'n artiest wiens slechte platen ik ook geniaal vind. Er zit dan ook een constante kwaliteit in al zijn werk, zeker wat zijn teksten en stem betreft. Waar de meeste artiesten blij mogen zijn met één meesterwerk, hebben Cave en zijn Bad Seeds binnen hun dertigjarige carrière er al minstens acht op hun naam staan. Push The Sky mag niet alleen zonder meer aan dat rijtje worden toegevoegd, maar is misschien zelfs het allermooiste dat ze ooit gemaakt hebben. Een buitenbeentje in het oeuvre bovendien, want het kan noch tot hun rockende en noch tot hun melancholische werk gerekend worden. Deze plaat klinkt vooral spookachtig en weet met verstildheid dreiging te brengen. Sommige nummers beginnen schetsmatig, maar bevatten altijd een melodieuze wending die ze optillen naar iets subliems. En dan zijn er nog de teksten. De meesterverteller heeft zijn associatieve kant voor het eerst volledig de vrije loop gelaten, waardoor je nu in zijn woorden elke keer een nieuw verhaal kan horen. De nummers voelen niet als losse liedjes, maar als hoofdstukken uit een roman. Het is het beste boek dat ik dit jaar niet begrepen heb.)    

Wel, niet elk van deze titels mag dan even verrassend zijn, maar dit zijn dertien platen waar ik niet op uitgeluisterd raak. Mijn oren zijn heel erg benieuwd wat 2014 ze brengen zal.

Dan rest mij nu u heel veel luisterplezier met Kasmix 2013, prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen!

Kus, Kas.

Reacties

thej op 04-01-2014 21:32

Net te laat! Kan ik em heel misschien nog ergens anders downloaden??

Kasper op 06-01-2014 10:51

Geen probleem, heb de link ververst.

thej op 11-01-2014 20:18

Bedankt!

Joost op 23-05-2014 14:46
Hoi Kas! je mix van 2012 zet ik af en toe op, en eindelijk ben ik dan eens gaan kijken of er niet ook een mix 2013 bestaat... ja ik geef toe, ik zit er niet echt alert bovenop. Maar het is voor jou ook niet ideaal elke keer als er weer een trage langskomt opnieuw het te uploaden, dat snap ik. Nouja. Mocht je je vervelen, ik vind het super als het je lukt het nóg een keer te uploaden! Maar als het er allemaal niet meer van komt: volkomen logisch. Wat er ook gebeurt: heb een fijne zomer!
Kasper op 23-05-2014 16:47

Hallo Joost, wat leuk om te horen dat je Kasmix 2012 nog wel eens draait. Ik heb Kasmix 2013 voor jou opnieuw geupload, was een kleine moeite hoor. En ik maak elk jaar een nieuwe Kasmix, ergens in de tweede helft van december gooi ik hem steevast online. Dan weet je wanneer je de volgende kan verwachten. Jij ook een fijne zomer!

Joost op 23-05-2014 17:27
Kasper, geweldig! Hij komt nu binnen, ik heb er zin in :) Dankjewel voor je supersnelle reactie en wat fijn dat het nog kon. Dan ook maar alvast een fijne herfst, hoop je digitale alter ego weer in de winter te zien dan!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl